Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očima Češky v Anglii V - Poslední rozloučení

Smrt patří k životu, nebo, lépe řečeno, k životu patří i smrt Všechny národy a kultury mají své způsoby rozloučení se se zemřelými a ne všechny musí být smutné

Zemřela Tracy (jméno je změněno). Nikdo to nečekal. Tracy byla velmi energická dáma ve věku kolem 70 let, měla to, čemu se u nás říká “šmrnc”. Byla štíhlá, sportovnícho vzhledu, s přírozenou autoritou. Organizovala Holiday club, vedla Ženský klub a byla činná i v dalších spolcích kolem místního kostela. Do toho všeho, nebo lépe řečeno to všecko zvládala ještě při své hlavní činnosti, kterou byla péče o vážně nemocného manžela. S některými činnostmi jí pravidelně přicházela pomoct pečovatelka, ale většinu toho zvládala sama. Jednoho dne, když pečovatelka přišla, našla Tracy ležet na zemi v bezvědomí, její manžel seděl vedle ní. Nikdo nevěděl jak dlouho byla v tomto stavu. Odverzli Tracy do nemocnice kde jí byla diagnostikována masivní mrtvice a krvácení do mozku s neperspektivní prognózou. Zpráva se šířila velice rychle. Tracy byla známá osobnost, no, ale každý spíše očekával, že nějaký problém by měl mít její manžel, který na tom nebyl moc dobře. Známí vyrozuměli potomky, kteří jsou po celém světe. Jen jeden syn je v Anglii, asi 300 km od místa, kde Tracy a manželem žijí. Ten přijel ihned a zorganizoval vše, co bylo potřeba. Dorazil i další syn z Nového Zélandu a dcera z Holandska. Za pár dní Tracy zemřela.

Nejstarší syn obtelefonoval všechny lidí z jejího adresáře. Nám také zavolal a povídal, že vzpomínkové setkání, ano, nazval to “vzpomínkové setkání” bude v pátek příští týden ve 14.00 v místním kostele a požádal, ať si vezmeme barevné oblečení, rozhodně prý nemáme chodit v černém. Poté můžeme posedět v klubu u kostela, popít čaje, i zákusky prý budou a můžeme na Tracy zavzpomínat individuálně.

Pozvání jsme přijali, oblékli si optimistické barvy a šli jsme do kostela. Lidí tam bylo hodně a všichni v pestrých barvách. Hned při vstupu jsme dostali brožurku asi o 6 listech, kde byly fotky Tracy a také napsané žalmy, které se budou zpívat. Také tam byla vložena kartička s novou adresou jejího manžela. Před oltářem bylo spuštěné plátno a na něj byly projektorem promítány fotografie Tracy z poslední doby, z mládí, s rodinou, s manželem, z dovolených a z různých jejích aktivit. Celé to setkání moderovala kostelní adminstrátorka, která pochválila všechny za ty úžasné barvy, kterými zaplnili kostel. Zpívaly se ty žalmy, některé za doprovodu varhan, jiné za doprovodu kytary. Mladý kytarista do dost rozbalil. Poté měli slovo synové a dcera, kteří na matku vzpomínali ve veselém duchu. Řekli, že kremace byla provedena v rodinném kruhu již v úterý a nyní jsou rádi, že mohou sdílet chvíli vzpomínek s těmi, kteří jí byli blízko v poslední době. Byli vtipní, sice decentně, ale měli svůj specifický humor. Nejstarší syn tam měl svého manžela, který řekl, že Tracy byla ta nejlepší tchýně, jakou si mohl představit, tak chápavá a tolerantní. Napadlo mě, jak doba pokročila. Není to tak dávno, co bylo vlastně nepředstavitelné v kostele říci, že je někdo manžel něčího syna.

 Na čaj už jsme nešli a i tak jsme zhodnotili, že tohle vzpomínkové setkání bylo zajímavé. Všichni se shodli na tom, že Tracy by se to tak líbilo, ovšem celkové reakce na tento způsob “pohřbu” byly rozpačité.

Já tomu rozumím, myslím tím oběma táborům. Zvyk a klasické rozloučení se zesnulými je hodně zažité. Moje matka, když cítila, že umře, mě prosila, že nechce klasický pohřeb. Povídala, že je to škoda peněz a že kdo chtěl, tak si k ní našel cestu za jejího života, po smrti, že nemusí. Máme na ní zavzpomínat tak, jako kdyby byla s námi. Říkala, že mi nechává peníze na pohřeb, ale ať je použiju na uspořádání hostiny. Mám prý navařit, napéct a pozvat všechny. Nebo máme jít do restaurace. Zemřela v posledních dnech prosince. Tehdy byla zima opravdu nevlídná. Pozvala jsem tedy všechny na setkání v polovině ledna. Přišlo asi 30 blízkých lidí. Udělala jsem mísu řízků, mísu bramborového salátu,jednohubky, upekla jsem nějakou buchtu. Měli jsme víno nějakou kořalku, kávu, čaj. Moje kamarádka přišla s tím, že bude obsluhovat a zvládla to báječně. Poseděli jsme dost dlouho, rozhodně více, než 20 minut v sále krematoria, prakticky až do večerních hodin, zavzpomínali jsme na matku, probrali jsme i spoustu jiných věci. Shodli jsme se na tom, že takové setkání jsme měli udělat i za jejího života, že jí by se to určitě moc líbilo. Dostala jsem také kondolenci, kde bylo napsáno, že se posledního rozhloučení nezúčastní, protože není v krematoriu.

Tracy měla krásné vztahy s rodinou, se sousedy, vlastně s celou vesnicí a ještě s mnoha dalšími jejími přáteli.

Moje matka byla úžasná žena, pracovitá, obětavá,nezjištná.

Snad bychom si opravdu měli více užít jeden druhého dokud žijeme,

Autor: Marketa Kadhi | pátek 23.6.2017 0:32 | karma článku: 25,72 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Marketa Kadhi

Německy snadno a rychle - aneb o vděčnosti

Ačkoliv bydlím kousek od německých hranic, němčině jsem se celý život vyhýbala. Vzhledem k příhraničnímu styku jsem nějakým výrazům přeci jenom neunikla, ovšem zdaleka to nebylo dostačující.

24.8.2019 v 21:04 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Telefonát - aneb jen se tak vypsat z pocitů

Zazvonil mi telefon, číslo bez identifikace volajícího. Ten hovor jsem přijala. Pán se představil jménem, hodností a že je z policie jistého města. Omlouval se, že sám neví, komu volá. Byl zdvořilý a určitě to nebylo jednoduché.

24.5.2019 v 22:11 | Karma: 33,38 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Očima Češky v UK - návrat, aneb o královské rodině se nežertuje

Po půl roce jsem se vrátila do UK, Vcelku se tu toho moc nezměnilo. Přiletěla jsem v době, kdy se zrovna narodil sedmý následník trůnu, vrcholily debaty o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a libra mírně posílila.

11.5.2019 v 13:05 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Švýcarský Velký bratr

S Velkým bratrem je to tak, že si jeho přítomnost uvědomíme v té nejnečekanější situaci, nejen ve formě kamer na ulicích, v restauracích a skenování naší činnosti na internetu.

6.4.2019 v 17:21 | Karma: 25,33 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Setkání se starostou

Po více než šesti letech v Anglii jsem se vrátila zpátky do České republiky - tedy domů. Těšila jsem se, to ano, jen je otázka, co tu budu dělat, myšleno čím se tu budu živit. A tak začala má pracovní anabáze.

23.1.2019 v 13:06 | Karma: 19,60 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
S čistým svědomím mohu říct, že jsem životní optimistka a trochu dobrodruh, plně připravena na vše, co se mi ještě může přihodit.

Seznam rubrik