Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O pitomcích

Občas se stane, že člověk mimovolně vyslechne nějaký hovor, který není určený něj. Ne, že bych záměrně poslouchala, ale jsou hovory, které se nedají přeslechnout. A jsou situace, ze kterých není úniku. Kupříkladu v kupé rychlíku.

Jednou jsem takhle cestovala docela plným vlakem a dáma vedle mě se bavila přes uličku s přítelkyní. Nabídla jsem jim výměnu, ale to odmítly s tím, že jsem po nebo proti jízdě, už ani nevím. Hovor museli slyšet všichni, protože byl dost hlasitý. Inu, jak jinak překřičet to drncání. Jedna emotivně líčila to, co ten její pitomec, ve smyslu manžel, partner, zase zkazil a nezařídil. A jaké je to hrozné soužití, protože minule to zařídil naprosto špatně a to ještě může mluvit o štěstí, že vůbec myšlenku neudržel. Ta druhá knotrovala stylem “A to nic není, to ten můj.....”  a zde je pitomec slabé slovo, “....také neudělal x udělal,...”

Ano, některé dámy se takto baví v kavárně u dortíku, nebo v autobuse, takže nechtěný posluchač nemá úniku. Trumfují se, která vlastní většího troubu.

No, nechtěný posluchač si může myslet své ve smyslu vrána k vráně sedá, ale mě napadá v této souvislosti spousta dalších věcí.

Kam se vytratila vzájemná úcta ve vztahu? Chová se on opravdu jako pitomec? Jestliže ano, je nazýván pitomcem protože se chová jako pitomec, nebo chová se jako pitomec, protože je nazýván pitomcem? A na to pozor, to jsou dvě rozdílné věci. Kdo je ona, když potřebuje kráčet životem po boku pitomce? K čemu je dobré být s partnerem, který je pitomec? Je to její první pitomec v životě? Jak titulovala matka jejího otce?

Otázek by bylo ještě mnohem více a všimněte si, skoro všecko se to obrací k té ženě, která takto o svém partnerovi hovoři. Mě také zaujalo to přivlastňovací zájmeno “můj”. Souvisí to s otázkou k čemu je dobré být s partnerem, který je pitomec, ovšem je to ještě o jeden level výše. K čemu je dobré pitomce vlastnit? Zkusím to tedy rozebrat od začátku.

On a ona se potkali, zamilovali, nebo také ne, prožili spolu nějaký vztah, který se oba rozhodli transformovat do partnerské roviny a je jedno, zda se jedná o manželství nebo jen o společné soužití. Vztah se nějak vyvíjí a může se časem ukázat, že role obou jsou v jistém nepoměru. Jsou sice případy, že i muži, pokud tedy mají navrch oni, se o svých partnerkách vyjadřují nelichotivě, ale v převážné většině jsou to ženy, které dehonestují své partnery. Ve vztahu, kde muž je tím pseudo pitomcem, on mnohdy ani neví, co je špatně. On je prostě takový, jaký je, tak se narodil, zformoval a snad ani nechápe v čem je problém. Může být na svém pracovišti úspěšný, v biliárovém klubu oblíbený, ale přijde domů a je schopen dát ponožky do dřezu. Objeví se partnerka, protočí oči v sloup a řekne “Mami, tys měla pravdu, kam já jsem dala oči!” Muž, který je jen roztržitý, plný různých dojmů, je náhle sražen k zemi. A do těch u země s kope dobře, takže následuje: “Podívej se co děláš, ty jsi úplně nemožný!” Za slovní spojení “úplně nemožný” si můžete dosadit cokoliv. Sípne “promiň”, to je nic moc jak sami vidíte, nebo kontruje “aby ses nepo...”, čímž situaci vůbec nevylepší. Uražená partnerka se večer v posteli otočí na druhý bok a další den volá kamarádce “Představ si, ten můj pitomec včera hodil ponožky do dřezu, on nevidí, že koš na prádlo je hned pod ním!” Kamarádka tomu rozumí, protože i ona je v podobné situaci a tak se roztočí spirála, která vede do pekel. Tedy do vztahových pekel. Partnerka očekává co ten “její” zase vyvede. V této fázi se pozvolna vytrácí jméno partnera. Vystresovaný partner kupí jednu nepozornost za druhou, posléze se začne domů vracet později a později. Což partnerka komentuje stylem “Včera přitáhl bůh ví kdy!” Kde je vzájemná úcta? No, myslím, že si zvládnete odpovědět sami. Proč mizí úcta jednoho k druhému z našich vztahů? Životní tempo je zběsilé, není moc prostoru na pěstování vztahů, posouvají se také životní hodnoty. Důležitost manželství, nebo dobrého partnerského soužití už zdaleka není taková jako v minulosti. Ženská emancipace dostoupila vrcholu, tedy kromě platů. Obecně spolu trávíme méně času.

A i tak a nehledě na to, v jakém jsme vztahu, si lidé zaslouží tu trochu úcty. Je to takové honosné slovo, tedy dobrá, zkusím to jinak. Místo úcta si dodejme slovo akceptace. Pojďme se akceptovat takoví, jací jsme! A když se nám to nedaří, rozdělme naše cesty. To, že jsme spolu, znamená, že jsme si vybrali jeden druhého. Ano, můžeme se dopustit chyby, protože lidstvo už takové je, že nikdo není dokonalý. Proč ale v tom pochybení setrvávat? Tím, že veřejně nazývám svého partnera pitomcem, jen devalvuji svůj výběr. Tím jen poukazuji na svoje pochybení a na svou neschopnost, když v takovém vztahu setrvávám.

Mluvit o svém partnerovi s úctou může přinést jen samá pozitiva. Tak jednak kamarádky budou závidět a hlavně partner se časem podle toho začne chovat. Platí zde totiž jedna psychologická zásada, kterou já často používám, a sice že verbalizovaná myšlenka má tendenci stát se skutkem. V lidovější formě “stokrát opakovaná lež se stává pravdou”. Ano, můžete dát k lepšímu historku s ponožkami v dřezu. A proč při tom nevylíčit partnera jako roztomile roztržitého, který jedná navzdory konvencím a s nímž se nikdy nenudíte? No jo, povzdechnete si, ale co když je toho hodně? Na to už si odpovězte sami.

Další moje oblíbená zásada je “nepersonifikovat”. Hodnoťte skutky, ale ne lidi. Tedy “o byla ale pitomost” místo “představ si, ten pitomec...” Používejte jméno svého partnera, protože potom se značně zjemní váš slovník. Skutek je adresný, Místo “Petr včera udělal takovou pitomost.....” použijete třeba “Petr včera udělal takovou hloupost...” A nakonec možná přijdete na to, že nad Petrovými hloupostmi je nejlepší mávnout rukou a uvědomíte si, že je to v podstatě člověk, který vás má rád, můžete se na něj spolehnout, můžete mu důvěřovat a takových lidí je dnes všeobecně málo.

Užívejme si života, akceptujtme se takoví, jací jsme, neřešme zbytečné a neřešitelné problémy, nepitvejme se malichernostech.,.....

Tak a teď to napíšu ještě jednou bez záporů a negativ.

Užívejme si života, akceptujme se takoví, jací jsme, řešme jen podstatné věci a to, co můžeme ovlivnit, zabývejme se jen tím, co je pro nás důležité....

A mluvme o sobě i o druhých slušně.

Autor: Marketa Kadhi | úterý 4.7.2017 15:57 | karma článku: 26,22 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Marketa Kadhi

Německy snadno a rychle - aneb o vděčnosti

Ačkoliv bydlím kousek od německých hranic, němčině jsem se celý život vyhýbala. Vzhledem k příhraničnímu styku jsem nějakým výrazům přeci jenom neunikla, ovšem zdaleka to nebylo dostačující.

24.8.2019 v 21:04 | Karma: 23,84 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Telefonát - aneb jen se tak vypsat z pocitů

Zazvonil mi telefon, číslo bez identifikace volajícího. Ten hovor jsem přijala. Pán se představil jménem, hodností a že je z policie jistého města. Omlouval se, že sám neví, komu volá. Byl zdvořilý a určitě to nebylo jednoduché.

24.5.2019 v 22:11 | Karma: 33,38 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Očima Češky v UK - návrat, aneb o královské rodině se nežertuje

Po půl roce jsem se vrátila do UK, Vcelku se tu toho moc nezměnilo. Přiletěla jsem v době, kdy se zrovna narodil sedmý následník trůnu, vrcholily debaty o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu a libra mírně posílila.

11.5.2019 v 13:05 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Švýcarský Velký bratr

S Velkým bratrem je to tak, že si jeho přítomnost uvědomíme v té nejnečekanější situaci, nejen ve formě kamer na ulicích, v restauracích a skenování naší činnosti na internetu.

6.4.2019 v 17:21 | Karma: 25,33 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ostatní

Marketa Kadhi

Setkání se starostou

Po více než šesti letech v Anglii jsem se vrátila zpátky do České republiky - tedy domů. Těšila jsem se, to ano, jen je otázka, co tu budu dělat, myšleno čím se tu budu živit. A tak začala má pracovní anabáze.

23.1.2019 v 13:06 | Karma: 19,60 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1731x
S čistým svědomím mohu říct, že jsem životní optimistka a trochu dobrodruh, plně připravena na vše, co se mi ještě může přihodit.

Seznam rubrik